Skip to main content

İKLİM KANUNU TEKLİFİ MECLİS’TE

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Komisyonu, 26 Şubat 2025 tarihinde İklim Kanunu teklifini kabul etti. Teklif, sera gazı emisyonlarını azaltmaya ve iklim değişikliğine uyuma yönelik somut hedefler içermediği için eleştiriliyor.

Temiz Hava Hakkı Platformu olarak TBMM Çevre Komisyonu’ndaki görüşmelere katıldık ve yasanın halk sağlığı açısından eksiklerini değerlendiren bir konuşma yaptık. Konuşma metninin tamamı için tıklayınız.

İklim Ağı çatısı altında buluşan iklim ve çevre alanında çalışan sivil toplum kuruluşları, kanun taslağının hazırlık sürecine dahil edilmediklerine dikkat çekerek ancak bilim temelli, katılımcı ve kapsayıcı bir iklim kanununun iklimi, doğayı ve canlıları koruyabileceğini vurguladı. Haberin tamamı için tıklayınız.

THHP “GÖRÜNÜR TEHLİKE: BETON SANTRALLERİ VE HAVA KİRLİLİĞİ” BİLGİ NOTU YAYINDA!

Temiz Hava Hakkı Platformu; Türk Tabipleri Birliği ve Hatay Tabip Odası ile birlikte Antakya’da gerçekleştirdiği ölçümlerle beton santrallerinden kaynaklı toz kirliliğini değerlendirdi.

6-20 Şubat 2023 depremlerinin ardından hızla artan beton santralleri, hava kirliliğini tehlikeli seviyelere çıkardı. Yapılan ölçümler, partikül madde seviyelerinin Dünya Sağlık Örgütü kılavuz değerlerinin 2-3 katı üzerinde olduğunu ve bu durumun sağlık sorunlarını arttırdığını gösteriyor. Yetkililere, hava kalitesinin düzenli izlenmesi ve kirletici kaynakların denetlenmesi için acil eylem çağrısı yapıldı.

Bilgi notunun tamamına ulaşmak için tıklayınız.

AFŞİN-ELBİSTAN A TERMİK SANTRALİ GENİŞLETME PROJESİNE DAVA

Afşin-Elbistan A Termik Santrali’ne eklenmesi planlanan iki yeni ünite projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen  Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararının iptali için, Elbistan, Nurhak ve Ekinözü Belediyeleri, Türk Tabipleri Birliği (TTB), TEMA Vakfı, Greenpeace Türkiye ve bölge halkı tarafından dava açıldı.

Yerel yönetimler, sağlık ve çevre örgütleri, bölgenin daha fazla kirliliği kaldıramayacağına dikkat çekiyor. Bölge halkı, santralin mevcut faaliyetlerinden ciddi sağlık sorunları yaşarken, yeni ünitelerin bu sorunları daha da derinleştireceğinden endişe ediyor.

Haberin tamamı için tıklayınız.

NET SIFIR EMİSYON POLİTİKALARININ HALK SAĞLIĞINA FAYDALARI

Tıp dergisi The Lancet’te yayınlanan “Net sıfır emisyon ile tutarlı stratejilerin halk sağlığı açısından faydaları: sistematik bir inceleme” başlıklı makale ülkelerin sera gazı emisyonlarını net sıfıra çekmek için geliştirdikleri stratejilerin başta hava kalitesinin iyileştirilmesi ile çok önemli halk sağlığı faydaları olduğunu ortaya koyuyor.

Çalışma kapsamında incelenen 58 araştırma, net sıfır politikalarının yerel düzeyde hava kalitesini iyileştirdiğini ve bu etkinin, komşu ülkelerdeki önlemlerden bağımsız olarak gerçekleştiğini gösterdi. Ayrıca, yapılan maliyet-fayda analizleri, iklim politikalarına yapılan yatırımların sağlık açısından getirilerinin ekonomik maliyetlerden daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.

Bu bulgular, karar alıcıların ve toplumların iklim değişikliğiyle mücadele politikalarına daha güçlü destek vermesi için önemli bir temel oluşturuyor. Net sıfır emisyon hedeflerine ulaşmak, sadece çevreyi korumakla kalmayıp, halk sağlığını da güçlendiren kritik bir adım olarak öne çıkıyor.

İngilizce makalenin tamamı için tıklayınız.

MUĞLA ÇİMENTO FABRİKASI İMAR PLANI REDDEDİLDİ

Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi, Muğla’da zeytinlik, tarım alanları ve ormanlarla kaplı Tekağaç Mevkii’nde yapılması planlanan entegre çimento tesisi amaçlı 1/5000 ölçekli nazım imar planını oy çokluğuyla iptal etti.

Bu karar, bölge halkı ve çevre örgütlerinin uzun yıllardır devam eden mücadelesinin bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Daha önce de fabrika için verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararı”, Muğla 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmiş ve inşaat çalışmaları durdurulmuştu.

Haberin tamamı için tıklayınız.

YEŞİL DÜŞÜNCE DERNEĞİ KÖMÜR MÜCADELESİ ARŞİVİ

Yeşil Düşünce Derneği, Beyond Fossil Fuels desteğiyle Türkiye’deki kömür karşıtı hareketleri arşivliyor.

Muğla, Çanakkale ve Kahramanmaraş gibi illerdeki toplumsal direnişler, yerel halkın deneyimleri ve ekolojik mücadelenin hikayeleri derleniyor. Arşivde, kömürlü termik santrallerin etkileri, yerel halkın ve STK’ların mücadeleleri, kömür karşıtı direnişlerin medya yansımaları ve fosil yakıtlardan çıkış sürecine dair belgeler yer alıyor.

Haberin tamamı için tıklayınız.

 

E-Bülten

E-posta adresinizle e-bültenimize kayıt olarak yaklaşan etkinliklerimiz, haberler, raporlarımız ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsiniz.